Индианската градина, популярна спирка по маршрута Bright Angel Trail в парка, вече ще се нарича Havasupai Gardens. Промяната на името е опит да се поправи историческа грешка. Членовете на племето хавасупай, които са живели там от поколения, са били изселени от района на каньона вследствие на политиката на Службата на националните паркове преди близо 100 години, съобщава CNN. След това районът, който хавасупаите наричали Ha'a Gyoh, станал известен като Индианска градина.

"Екипът на Националния парк "Гранд Каньон" се гордее, че работи заедно със Съвета на племето хавасупай в съвместните ни усилия за преименуване на това културно значимо място. Народът хавасупай активно е обитавал този район от незапомнени времена, преди земята да бъде обявена за национален парк и докато паркът не ги е извел насилствено през 1926 г. Това преименуване е отдавна закъсняло. Но е израз на уважение към неоправданите трудности, наложени от парка на народа хавасупай.", се казва в изявление на управата на Гранд Каньон.

iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Всяка година приблизително 100 000 души посещават района, докато се разхождат по пътеката Bright Angel Trail и дори не подозират за историята ни", казва Томас Сиюджа старши, който представлява хавасупай. Наричайки предишното име "обидно", той добави, че "преименуването на това свещено място на Havasupai Gardens най-накрая ще поправи тази грешка".

Гранд Каньон не е единствената туристическа дестинация в Северна Америка, която се опитва да компенсира миналото си, като променя имена, които са обидни за коренните общности.

Известен някога като курорта Squaw Valley Alpine Meadows, олимпийският ски център в Калифорния променя името си на Palisades Tahoe през 2021 г. В канадския национален парк Джаспър група места за настаняване, които преди това се наричаха Pocahontas Cabins, по-рано тази година станаха Miette Mountain Cabins.

Но се оказва, че има и други причини, поради които дадена дестинация може да избере ново име.

Suicide Six, ски курорт във Върмонт, се преименува на Saskadena Six, защото "чувствата, които предизвиква думата "самоубийство", могат да окажат значително въздействие върху много хора в нашата общност".

Сега е ред на Гранд Каньон да се преобрази. Табелите и другите обозначения вече се променят, за да отразяват новото име на градините Хавасупай. За пролетта на 2023 г. е планирана церемония по освещаване.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos