Има добра и лоша новина. За железопътните ентусиасти лошата новина е, че изглежда швейцарският тунел Готард - най-дългият железопътен тунел в света - ще бъде затворен поне няколко месеца. Добрата новина е, че вече има зашеметяващ алтернативен маршрут.

След тежък инцидент в швейцарския тунел миналата седмица, маршрутът е затворен за неопределено време за ремонт. Дерайлираха 16 вагона, а вследствие на това осем километра релсов път и над 20 000 бетонни железопътни връзки се нуждаят от подмяна.

Тунелът "Готард" минава между Ерстфелд на север и Бодио на юг и свързва железопътния трафик между Милано и Цюрих. Той е най-дългият и най-дълбокият в света, като се простира на 57 км и се вдълбава на 2 км под земята, и е изключително популярна дестинация за любителите на железниците.

Според швейцарския национален железопътен оператор SSB обаче пътническите влакове ще трябва да бъдат пренасочвани до второ нареждане по "панорамния маршрут", а тази промяна означава, че времето за пътуване ще се увеличи поне с един час.

Вероятно обаче това не е толкова лошо. Въпреки че по-дългото пътуване с влак може да е неудобно за някои, Швейцарските Алпи са световноизвестни със своите изключителни пейзажи. Кой може да се оплаква, когато има рядка възможност да се наслади на такива прекрасни гледки?