Класацията за най-добра пица в света, изненада всички фенове, след като се оказа, че Европа е на второ място, пише CNN. Излседванетопоказва, че въпреки очакването, най-добрата пица в света не се предлага в Неапол, дори не е Италия.

Първото място се дава на Антъни Мангиери, който отваря Una Pizza Nepoletana в САЩ и не само успява да измести американските конкуренти, той успява да победи и италианската столица на пицата - Неапол. Мангиери признава, че е щастлив от приза, след като 30 години работи в ресторантьорския бизнес и се опитва да пренесе популярните италиански традиции.

Ресторантът на Антъни Мангиери се намира в Ню Йорк и се конкурира с още 101 други заведения, макар и самото име на конкурса да е "Топ 50 на най-добрите пицарии в света". Три други американски пицарии също намират място в тази класация. Пицариите Ribalta, Don Antonio и L'industrie Pizzeria заемат 19-та, 30-та и 80-та позиция.

Италия успява да доминира в това състезание с 41 заведения, докато САЩ има само 15. Неапол печели второто място за най-добра пица, което може да е прецедент в историята за първи път от много време. В самото състезание влизат и държави, които дори не са популярни с предлагането на пица - Южна Корея, Индия и Боливия са намерили място в надпреварата, предлагайки класически рецепти.

Победата на Мангиери не е изненада, тъй като собственикът спазва една от най-старите традиции за правенето на пица. Неговото заведение предлага само традиционна италианска пица, която не е отрупана богато с най-различни продукти, включително ананас. Мангиери израстват в Ню Джърси и е очарован от страстта, с която италианците приготвят пица.

Майка му го води в някои от най-популярните ресторанти в Ню Джърси, Ню Йорк и Кънектикът, където заведенията твърдят, че имат "перфектната пица". Собственикът внася почти всички продукти директно от Италия, включително морска сол от Сицилия, обучава се при италиански майстори и накрая изпреварва всички. Съветът на първенеца е само един - фокусът трябва да бъде в хидратацията и подготовката на тестото, за всичко друго трябва малко повече любов и внимание към детайлите.

В топ 10 на най-добрите ресторанти, намираме заведение от Япония, заемащо престижната 3-та позиция. Изненадващото тук е, че заведението "The Pizza Bar on 38-th" се доближава изключително близо до перфектното италианско тесто, докато останалите заведения се намират в Италия, Англия и дори в Барселона.