Заради високата инфлация, растящите сметки за енергия и кризата с разходите за живот, пътуването с ограничен бюджет е по-актуално от всякога. Съществуват няколко различни метода за измерване на това колко достъпна е дадена дестинация - от цената на обществения транспорт, храната и напитките до цените на хотелите и билетите за забележителности.

Ново проучване на DiscoverCars.com представи ежегодната си класация на най-бюджетните дестинации в Европа. В доклада се разглеждат броят на ресторантите на достъпни цени, средната цена на хотелите и наемите на автомобили, както и цената на входните билети за музеите и други атракции в съответния град, пише TimeOut.

В това проучване най-бюджетната дестинация в Европа тази зима е Краков. С евтин наем на автомобил, ниски общи разходи за едноседмичен престой и евтина главна атракция (Rynek Glowny, който е безплатен), Краков се оказва най-евтиният град.

Следващият в списъка е германската столица Берлин, заради огромния избор от достъпни ресторанти и безплатния вход за Райхстага, следван от Талин в Естония, който предлага евтин наем на кола, ниски седмични разходи и безплатен вход за катедралата "Александър Невски". По същите показатели в класацията попадат Будапеща и Прага.

Снимка: iStock by Getty Images