През 1965 г. фермер от село Межирич, Централна Украйна, попада на долна челюст на мамут, когато решава да разшири мазето на къщата си. Последвалите археологически разкопки разкриват някои от най-забележителните къщи, направени от мамутски кости. Броят им в района е четири, като те са съставени от общо 149 отделни кости, съобщава Earthly Mission.

Подобни къщи са открити и в райони на Моравия, Чехия и Южна Полша.

Жилищата, датирани от 23 000 г. пр. н. е. до 12 000 г. пр. н. е., се смятат за едни от най-ранните примери за архитектура, за които е установено, че са дело на праисторическите хора, по-конкретно на кроманьонците.

Структурите са съставени от кости и бивни, подредени в неправилен кръг, всяка от които заема площ между 6 и 10 м в диаметър. В центъра на всяка има огнище, а наоколо са разпръснати каменни инструменти и останки от предмети на бита. Също така, в близост до колибите са открити големи ями, пълни с каменни оръдия на труда, костни фрагменти и пепел.

Реконструкцията и сглобяването на структури е изисквала значителни усилия, тъй като дори в сухо състояние огромните мамутски кости тежат стотици килограми.

Костите и бивните са добити при ловуване, когато цели стада възрастни мамути с техните малки са избити. Друго възможно обяснение е, че те са събирани от естествени натрупвания на кости, например в устията на близките потоци и дерета.

Снимка: Earthly Mission

Предполага се, че костните жилища са били покрити с животински кожи, а основното им предназначение е било да служат за подслон от екстремни студове и силни ветрове. Някои археолози, впечатлени от размера и облика на структурите, смятат, че те са имали и религиозно или социално значение.

Описани като най-ранните примери за "монументална архитектура", постройките от кости и бивни на мамути са приемани като доказателство за усложнена социална система и статусна диференциация през последната фаза на ледниковата епоха.

В археологическия обект в Украйна са открити още интересни предмети, включително карта, издълбана върху кост и вероятно показваща района около селището. Също останки от предмет, приличащ на барабан, направен от череп на мамут. Предметът има художествена орнаментика от точки и линии, направени от червена охра. Открити са още кехлибарени елементи и изкопаеми черупки, допълва Earthly Mission.