Най-големият шоколадов фестивал в Румъния се проведе в Букурещ. Събитието събра 50 изложители и майстори шоколатиери. Сред тях беше и Кармела Драгомир - носител на наградата за най-добри пралини в света. Заедно с колегата си Щефан Ница тя представи на посетителите първите сурови пралини, направени без добавена захар, глутен и лактоза.

Общо 16 демонстрации на живо и четири работилници проведоха какаовите експерти за публиката. Хора от всякакви възрасти имаха възможност да рисуват върху шоколад, да правят бонбони или да моделират меденки.

Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Имаше тематични шоколадови деликатеси за всеки вкус и бюджет. Цените на кутиите с бонбони варираха между 65 и 150 леи (от 26 до 60 лв.). Пликчета с ядки, обвити в шоколад, се продаваха за 30 леи (12 лв.). Кутия ръчно направени меденки с какаова глазура струваше 50 леи (20 лв.), орехчета с шоколад и ром - 25 леи (10 лв.).

Радост у децата предизвикаха шоколадовите фигурки на празнична тематика. Те бяха с цена между 75 и 190 леи (от 30 до 76 лв.), в зависимост от размера, теглото и сложността на процеса на създаване.

Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Въпреки студеното време не липсваше и занаятчийски сладолед с кафе и мастика, захаросани портокалови корички, джинджифил и други. Интерес у дамите предизвика козметиката с какао, а у спортистите - шоколадът с пшеничен зародиш и спирулина с 19 процента протеин. Продаваше се и домашно приготвен шоколад на грамаж.

Снимка: Мартина Ганчева/БТА