Финландският национален превозвач "Финеър" съобщи, че ще възобнови през юни полетите до втория по големина град в Естония - Тарту, след като два от неговите самолети миналия месец бяха възпрепятствани да кацнат на летището, разположено в близост до града, заради смущения в Джи Пи Ес ориентацията, предават АП и БТА.

Причината за Джи Пи Ес смущенията, които принудиха двата полета да се върнат обратно в Хелзинки миналия месец, не стана известна веднага. Естонските власти обвиниха Русия за заглушаването на сигнала в региона. От "Финеър" обясниха, че естонското летище Тарту сега използва радиосигнали, изпратени от наземни станции, вместо Джи Пи Ес сигнали, за да насочва кацането на самолети.

Ръководителят на оперативния контрол, Яри Пааянен, благодари на естонските аеронавигационни служби за намирането на алтернативен метод "толкова бързо". Авиокомпанията съобщи по-рано този месец, че спира полетите до Тарту до 31 май.

Финландският превозвач, който е единствената авиокомпания, изпълняваща международни полети до Тарту, лети от Хелзинки два пъти на ден, шест дни в седмицата.

Смущенията на Джи Пи Ей сигнала са се увеличили значително от 2022 г. насам, заявиха от "Финеър". По-рано превозвача съобщи, че смущенията са докладвани "близо до Калининград, Черно море, Каспийско море и Източното Средиземноморие". Естонският външен министър Маргус Цахкна заяви, че заглушаването е извършено от Русия и в крайна сметка може да доведе до катастрофа, добавяйки, че "това може да се счита за хибридна атака".