Най-голямата завеса от коледни светлини с дължина 100 метра се спуска над парка Друмул Таберей (Drumul Taberei) в сектор 6 на Букурещ. Украсата е дело на международна компания, създала декорации за Rockefeller Center в Ню Йорк и е част от "West Side Christmas Market" в румънската столица. Той се провежда за първи път тази година, уточнява БТА.

"Реализирахме идея, която съществува от осем години. Да създадем вълшебно място, където духът на зимните празници оживява и където екип от сръчни елфи подготвят Коледа. Искаме столицата на Румъния да се превърне в традиционна дестинация през зимните празници", споделят инициаторите на проекта.

"Създадохме този Коледен базар за радост на семействата и децата в града. Искам да се превърне в традиция за много години напред. Очаквам ви всички заедно да започнем коледното приключение", заяви кметът на Сектор 6 Чиприан Чуку. Той предупреди гостите и жителите да идват без лични автомобили, а с градски транспорт поради липсата на достатъчно паркоместа в района.

100 000 души са посетили панаира само през първите четири дни след откриването му, съобщават организаторите. Виенско колело с височина 33 метра и ледена пързалка с площ 660 квадратни метра са само част от атракциите. Един час на леда струва 20 леи (8 лв.), 25 леи (10 лв.) е билетът за колелото.

Греяно вино и греяна ракия се продават за 10 леи (4 лв.). Такава е цената и на чаша горещ шоколад или халба бира. Посетителите могат да опитат пушени свински уши (20 леи за 100 грама) и пушена сланина (15 леи за 100 грама). На щандовете за храна се предлагат още румънски сирена и колбаси, белгийски пържени картофки, молдовски и дори кубински деликатеси.

Входът е безплатен, а посетителите могат да пазаруват от 60 къщички изделия от восък, ръчно направени бижута и венци, захарни лакомства. За децата има специална пощенска кутия, където могат да оставят писма за Дядо Коледа, а на Бъдни вечер ще бъде организирана томбола.

"West Side Christmas Market" работи всеки ден до 27 декември между 12:00 и 23:00 ч. Входът е свободен.