Ново проучване на британската застрахователна компания CIA Landlords анализира средните разходи за престой в хотели и апартаменти по целия свят и определи петте най-добри града, където туристите могат да се насладят на почивка без никакви ограничения, но с бюджет възможен за всеки.

Куско, град включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, се оказва най-достъпната туристическа дестинация в света. С приблизително 32 евро за нощувка и възможност гостите на града да се хранят на достъпни цени, той е една от най-предпочитаните точки по света.

Най-древният град в Америка си струва всяко евро, независимо, че се намира на 3360 надморска височина и е вероятно да бъдете задъхани не просто от забележителностите, а от разредения планински въздух. На "пъпа на света", както още наричат Куско, ще откриете не само древната перуанска история, но ще се насладите и на пиршеството от цветове, вкусове, и колорита на местните традиции.

На пазар по улиците на Куско

Снимка: iStock by Getty Images

Изглед от Пъпа на света

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Кения - Найроби, най-големият град в Източна Африка, с население от четири милиона, е класирана на второ място. Можете да нощувате за 38 евро, почти 30 пъти по-евтино, отколкото в най-скъпия град от класацията Дубай, където да се настаните ще ви струва 1100 евро.

Снимка: iStock by Getty Images

На трето място е най-големият град в Близкия изток и третият по големина в Африка след Лагос и Киншаса - египетската столица Кайро - с показател от 60 евро на ден.

Снимка: iStock by Getty Images

Следва бразилският град Фоз до Игуасу - отправна точка към водопадите Игуасу. За нощувка тук ще платите средно 78 евро. Водопадите, образувани преди 120 милиона години, се намират на границата между Аржентина, Бразилия и Парагвай. Игуасу са част от два национални парка - бразилския и аржентинския. А двата заедно образуват най-големия субтропичен резерват в света и са включени в списъка на ЮНЕСКО.

Снимка: iStock by Getty Images

Последната, най-бюджетна дестинация в списъка, е Ниагарският водопад. Канадците смятат своите Ниагарски водопади за местния Лас Вегас. За една нощувка тук ще платите приблизително 135 евро.

Снимка: iStock by Getty Images

В проучването на застрахователната компания се посочва още, че САЩ си остават най-предпочитани от пътешествениците.

В тяхното изследване Дубай и Ню Йорк са най-скъпите дестинации. В Дубай можете да нощувате за 1100 евро на вечер, а в Ню Йорк за 910.

Снимка: iStock by Getty Images

Сентръл парк пък е най-популярната атракция в социалните мрежи в света, с над 7,9 милиона снимки, публикувани с хаштага на локацията.

Снимка: iStock by Getty Images