Замразеният десерт, наречен byakuya - "бяла нощ" на японски - в момента струва 873 400 японски йени (6 696 долара) за порция, което официално го прави най-скъпият сладолед в света, според рекордите на Гинес. Японската марка сладолед Cellato нарича на своя уебсайт "бяла нощ" gelato, а името е намек за италианския му произход.

Само тази съставка може да струва до два милиона йени (14 500 долара) за килограм, се казва в статия, публикувана на уебсайта на рекордите на Гинес.

Сладоледът се допълва от ядливо златно листо, два вида сирене и Sakekasu - пастообразна съставка, получена в процеса на производство на саке. "Разработването му ни отне повече от 1,5 години, с много опити и грешки, за да постигнем правилния вкус", заяви представител на компанията пред "Рекордите на Гинес".

От компанията добавят, че мисията им е не просто да създават апетитно скъпи десерти, а кулинарно приключение, което обединява европейски съставки и традиционни японски храни.

За тази цел те привличат Тадайоши Ямада, главен готвач на RiVi, ресторант в Осака, известен със своята френско-японска фюжън кухня, за да ръководи проекта.

Десертът вече е наличен за продажба в Япония и се доставя директно на потребителите.

Дегустацията на лакомството е почти толкова прецизна, колкото и Cellato, който определя педантични стъпки за начина, по който сладоледът трябва да се консумира, след като пристигне.

Посетителите са инструктирани да изсипят белия трюфел с подходящата текстура, точно когато сладоледът омекне, преди да го разбъркат с ръчно изработена лъжичка, която им се предоставя. Препоръчва се да оставят сладоледа да се размрази на стайна температура или да го затоплят в микровълнова фурна с мощност 500 W за 10-20 секунди.

Снимка: Cellato

Въпреки че екипът на рекордите на Гинес не е имал възможност да опита десерта, Cellato по-рано предложи дегустация за своите служители, които описаха лакомството пред рекордьорите като "богато на вкус и текстура", което прекрасно се съчетава със саке или френско бяло вино.

Cellato, който има в менюто си и предложение на основата на черен трюфел, заяви, че планира да разнообрази своята скъпа продуктова линия, като включи в бъдеще шампанско и хайвер.