Учени твърдят, че са идентифицирали най-старите обувки в Европа - сандали, изтъкани от трева, за които се смята, че са на около 6000 години, пише BBC.

Те са били сред купчина древни предмети, открити в пещера на прилепи в Испания, разграбена от миньори през XIX в., но са били анализирани в ново проучване.

Ниската влажност и хладният въздух в пещерата са ги запазили в необичайно добро състояние.

Изследователите са анализирали също така кошници и набор от инструменти. Предметите "са най-старият и най-добре запазен набор от материали от растителни влакна в Южна Европа, известен досега", казва съавторът на изследването Мария Хереро Отал.

"Документираното технологично разнообразие и обработката на суровините подчертава уменията на праисторическите общности", добави тя.

Използваните нови техники за датиране показаха, че колекцията от 76 предмета, открити в пещерата, е с около 2000 години по-стара, отколкото се смяташе досега. Някои от предметите в комплекта датират отпреди 9000 години.

Според изследователите в структурата на анализираните сандали са използвани различни видове трева, но те са включвали и други материали като кожа и вар.

Те датират от неолита, което ги прави по-стари от 5500-годишните кожени обувки, открити през 2008 г. в пещера в Армения.

Пещерата, в която са открити сандалите на 6000 години, е Cueva de los Murciélagos или Пещерата на прилепите в Андалусия, Югозападна Испания.

Според изследователите на проучването пещерата е била достъпна за първи път през 1831 г, когато е открита от земевладелец, който събирал гуано от прилепи, използвано за производство на тор.

По-малко от две десетилетия по-късно пещерата е използвана от миньори, които, докато я разработват, откриват галерия, в която се съхраняват частично мумифицирани трупове, кошници, дървени инструменти и наред с другото - зъби от дива свиня и уникална златна диадема.