Музеят Пергамон е една от най-великите културни институции в Берлин. Известен е със своите реконструкции на паметници от Древен Рим и Гърция в реални размери, Колекцията от антики, Музея на Близкия изток и Музея на ислямското изкуство. Основната атракция на Пергамон е Пергамският олтар - огромна конструкция, датираща отпреди близо 2000 години, която дава името на музея.

Ако планирате да посетите Пергамон, може би ще искате да го направите по-скоро рано, отколкото по-късно. Прочутият археологически музей обяви, че ще бъде затворен като част от проект за обновяване на стойност 1,6 млрд. евро, който ще отнеме 14 години!

Снимка: АП/ БТА

Първоначално Пергамон ще бъде напълно затворен за посетители, но през следващите няколко години частично ще приема посетители. Северното крило и залата с олтара ще бъдат отворени отново през пролетта на 2027 г.

Някои колекции все още ще могат да се разглеждат във филиала Das Panorama, докато различни експонати ще бъдат предоставени на други музеи.

Затварянето на Пергамон беше обявено още през март, като ремонтът е част от по-широк план за подобряване на Острова на музеите. Най-важната част от проекта е изграждането на цяло крило, което ще свърже Пергамон с други музеи на "Острова".

Добрата новина е, че ако искате да посетите Пергамон, разполагате с доста време за това. Той ще бъде затворен едва на 23 октомври тази година. Освен това през следващите няколко месеца музеят ще има удължено работно време, за да могат посетителите да се насладят на съкровищата му.