Езерото Байкал и околностите му са едни от най-популярните дестинации за туристи от Русия, но и от всички краища на света.
Това се дължи на уникалната природа, голямото разнообразие от пейзажи, наличието на голям брой ендемични видове от флората и фауната и множество природни и културни паметници.
 
Приемането на Конференцията на ООН през  1992 г. в Рио де Жанейро концепция за устойчиво развитие се отрази на подходите и плановете за развитието на туризма на езерото Байкал.
Като се има предвид статута му на сайта на Световното природно наследство, то намери своята ниша на световния пазар на туризма.
Това става при стриктно спазване на екологичните стандарти и изисквания за проектирането, изграждането и експлоатацията на туристическите съоръжения и инфраструктура чрез "деликатна" връзка с естествения ландшафт.

Понастоящем туризмът е един от приоритетните отрасли на икономиката на Република Бурятия в състава на Руската федерация и района на Иркутск.
 
Езерото се намира в югоизточната част на Сибир и Русия и до градовете, разположени в тази все още почти девствена природа, има редовни вътрешни полети от Москва.

В галерията можете да видите изумителната девствена красота на езерото и околностите му както зиме, така и през ляотто.