Португалия дава ваучери на туристите, принудени да отменят плановете си за почивка в Португалия заради коронавируса, като им предоставя възможност да пренасрочат пътуванията си до края на 2021 година.

Новата схема влезе в сила от 24 април и се отнася за резервации през туристически агенции или акредитирани обекти за настаняване като хотели или собственици на жилища от Еърбиенби (Airbnb).

Ваучерите са валидни до 31 декември 2021 година, а парите на туристите могат да се върнат до 2022 година, ако те нямат възможност да пътуват в определения период. Хората, които са останали безработни от сега до 30 септември могат да поискат пълно възстановяване на средствата.

Ние сме абсолютни пионери в европейски контекст. Наш приоритет е запазването на потребителските права и интереса на икономическите субекти, каза държавният секретар по туризма Рита Маркиш на онлайн конференция.

Надеждите са, че схемата ще помогне за намаляване на щетите от кризата, която може да свие международните пътувания с 39 процента тази година, което е равно на 577 милиона по-малко пътувания. Това е катастрофално за сектор, представляващ над 10 процента от световния брутен вътрешен продукт и даващ работа на 320 милиона души.
Общо 16,3 милиона чуждестранни туристи са посетили Португалия миналата година.