Не е необходимо да летите до Москва или Санкт Петербург, за да посетите тези музеи. Колекциите им са дигитализирани и достъпни онлайн - безплатно! Вижте подборката на "Russia Beyond":

Държавен музей Ермитаж

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Един от най-големите и най-известни музеи в света не може да бъде обиколен с едно посещение, дори и да прекарате целия ден там. Вместо това опитайте да "извървите" привидно безкрайните му зали стъпка по стъпка с помощта на Google Art Project. Можете да го разгледате и чрез уебсайта на Ермитажа, където е качен дигитален архив с много удобна навигация през жанровете и заглавията.

В секцията "Акценти" ще намерите всички най-важни и редки предмети, които трябва да познавате от колекцията на Ермитажа: картини на известни руски и чуждестранни художници, яйцата "Фаберже", отбрани скулптури и бижута.

Третяковска галерия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още един много важен руски музей, който трябва да посетите минимум веднъж в живота си - поне онлайн. Той е дом на някои от най-популярните картини на най-известните руски художници. По същество тук се съхранява основното руско национално "съкровище" на изобразителното изкуство.

Затова си направете разходка с Google в 3D или вижте официалния им уебсайт, на който са качени приблизително 180 000 дигитализирани експоната от колекцията на галерията. Между другото, онлайн галерията е на 12 чужди езика, докато офлайн е достъпна само на руски и английски!

Държавен руски музей

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Друг запас от национални богатства на Русия е разпръснат в няколко сгради в Санкт Петербург, но неговата онлайн версия ви позволява да прегледате най-важното, без да изминавате тези големи разстояния. И всичко е категоризирано по исторически периоди и видове изкуства.

В същото време ръководството на Google Art Project предоставя 3D обиколка в главната сграда на руския музей - Михайловския дворец.

Държавен музей на изящните изкуства "Пушкин"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

От артефакти на шумерската цивилизация до древноегипетски и древногръцки скулптури и архитектура - този музей е първият по рода си в Русия и е открит по времето на Николай II. Той има най-голямата колекция от перфектно изработени копия, които са дали и все още дават на руснаците невероятния шанс да видят как изглеждат най-важните съкровища в света.

Можете да се разходите из залите на музея с помощта на Google Art Project или да си направите хубава и интерактивна виртуална обиколка на уебсайта им (достъпна на различни езици).

Музей на космонавтиката

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Искате ли да се качите на Международната космическата станция, да разгледате космическите костюми на различни легенди в космонавтиката и да изследвате космоса по много различни начини? Е, цялото това "развлечение" е възможно с гида на Google Art Project.

Музеят разполага и с голяма колекция от снимки и портрети на космонавти и астронавти, както и някои от личните им вещи.

Мултимедиен музей на изкуствата, Москва (бивша Московска къща на фотографията)

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Музеят стартира мащабен онлайн проект, наречен "Русия в снимки", в който качи над 100 000 фотографии от своя архив. Потребителите подкрепиха инициативата, като и досега продължават да качват снимки от личните си колекции.

Уебсайтът има хубави тайминг опции, където можете да изберете година и да видите снимки от този конкретен времеви период. Основният проблем е, че уебсайтът засега няма английска версия.

Музей на кинокомпанията "Мосфилм"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За любителите на киното ще е изключително интересно да се разходят с Google Art Project и да се запознаят с една от най-големите колекции от съветски филмови плакати, костюми, декорации и известни предмети, участвали в процеса на снимките. Музеят на най-известното киностудио в Русия дори има колекция от автомобили, използвани в по-емблематичните филми.

Официалният уебсайт на студиото ви позволява да се разходите из територията на киностудиото. Там можете да видите реквизити и сетове от всякакви филми, както и тематични павилиони, които могат да се трансформират във всичко, изникнало във въображението на режисьора!