Космическата надпревара между компаниите за космически полети на Джеф Безос, Ричард Брансън и Илон Мъск е топ новина през последните дни, но все още остава поле, запазено за милионери.

Полет на борда на космическия самолет на "Върджин Галактик" струва около 250 000 долара, като се очаква първите редовни космически туристи да потеглят към космоса през 2022 г.

За обикновения човек космическият туризъм дълги години ще е само мечта. Освен за щастливеца, който ще спечели две места на някой от първите полети на "Върджин Галактик".

Играта се организира от космическата компания на Брансън и сайта за благотворителност "Omaze", като не изисква нищо друго освен да въведете имената си, адрес и имейл за контакт.

Участието е безплатно, но всеки записал се има възможност да направи дарение между 10 и 300 долара за организацията "Space for Humanity", която цели да изпраща в космоса хора от различни раси и социално положение. Всяко дарение дава на включилите се допълнителен шанс да бъдат изтеглени.

Крайният срок за участие е 1 септември 2021 г., като победителят ще бъде изтеглен на 29 септември. В условията за участие е описано, че полетът вероятно ще се състои в началото на 2022 г.

Победителят ще трябва да е готов да си пусне дълга отпуска, тъй като ще трябва да премине през обучение и тренировки като всички останали космически туристи.

Самият полет ще е подобен на този на Ричард Брансън на борда на космическия самолет "Юнити-22". Пътниците ще достигнат до около 80 км над Земята, което ще им даде възможност да видят планетата от космоса за кратко, както и да преживеят безтегловност. 

Разходите за достигането до мястото на излитането ще бъдат за сметка на победителя. Сайтът, на който всеки може да се запише за участие, е ТУК.

Компаниите "Върджин галактик" на Ричард Брансън, "Блу ориджин" на Джеф Безос и "СпейсЕкс" на Илон Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм.

"Върджин галактик" планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни комерсиални полети през 2022 г.

Само се замислете в колко много се е променил светът, в който живеем, щом всеки има възможност да спечели билети за полет в космоса!