Неаполитанската традиция за приготвяне на пици влезе в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Това съобщи организацията към ООН в Туитър.

Решение е било взето на заседание на специалната комисия на ЮНЕСКО в Южна Корея.

„Изкуството на неаполитанските майстори на пицата току-що беше включено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Поздравления, Италия“, пише още в съобщението.

Вчера пък мултинационалната номинация на мартеницата беше вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант.

В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".

Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума.

Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен.

Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.