Неаполитанската традиция за приготвяне на пици влезе в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Това съобщи организацията към ООН в Туитър.
Решение е било взето на заседание на специалната комисия на ЮНЕСКО в Южна Корея.
„Изкуството на неаполитанските майстори на пицата току-що беше включено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Поздравления, Италия“, пише още в съобщението.
Вчера пък мултинационалната номинация на мартеницата беше вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.
Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант.
В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".
Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума.
Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен.
Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.
В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Решение е било взето на заседание на специалната комисия на ЮНЕСКО в Южна Корея.
„Изкуството на неаполитанските майстори на пицата току-що беше включено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Поздравления, Италия“, пише още в съобщението.
Вчера пък мултинационалната номинация на мартеницата беше вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.
Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант.
В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".
Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума.
Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен.
Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО