Немската компания TUI възнамерява да прекрати дневните обиколки в един от най-красивите призрачни градове на Кипър. Фамагуста е известен крайбрежен град, който трябвало да се превърне в така наречената Кипърска Ривиера. След инвазията на Турция, градът попада под контрол на Севернокипърска турска република, която остава непризната и до днес, пише Greek City Times. Немската компания предлага разходка по крайбрежието в турската част на града, но след серия от протести, прекратява дейност в края на август, тази година.

Местните гидове, които предлагат тази разходка и обслужват завидно количество от туристи, дошли с помощта на немската компания TUI, са получили известие по електронната си поща.

Кипърски вестник е успял да намери официалното съобщение на TUI, гласящо следното:

"TUI постигна споразумение с правителството на Кипър и спира промотирането и продаването на екскурзии до северната окупирана територия на страната. Решението включва предлагането на разходка на всички езици и видове екскурзии, включващи преминаването на северната граница."

Кемал Гулеркан е част от асоциацията на турско-кипърските ресторантьори и заявява, че подобни ограничения ще имат негативно отражение върху туристическия сектор. Този ход можел да се разглежда като "повишаване на политическото напрежение" между двете общества на острова, както и като "опит за стратегическо икономическо изолиране на Северен Кипър." Турският лидер в Кипър също изразява недоволство и твърди, че Южен Кипър изнудва повечето туроператори, налагайки блокади в сектора.

На интернет страницата на немския TUI се посочва, че всички почивки до Северен Кипър са маркирани като разпродадени, включително Фамагуста, Саламис и Кирения. През последните години има засилен брой туристи в южната част на Фамагуста, за да видят призрачния град Вароша - някога квартал на Фамагуста. През последните години има предостатъчно туристи, които посещават плажа, а през 2023 г. турски инвеститор закупува два хотела, като обещава да ги отвори през 2025 г.