В проучването си туристическият сайт Kayak анкетира 1000 души кои за тях са най-важните правила при пътуване със самолет. Ето какво сочат част от препоръките, които да следвате, от личните ми наблюдения и опит като екипаж на полети и изследването на Kayak, ако искате да сте добър пътник:

Накланяйте седалките си умерено

Съвсем очаквано дискусия номер едно на полети е накланянето на седалките назад. Всеки, който е работил като стюард, знае, че това е ябълката на раздора при пътниците. Ставали сме свидетели дори на бой и размяна на шамари. Докато 88% процента от пасажерите споделят, че да смъкнем седалките си, е в реда на нещата, една трета от тях вярват, че трябва да сме по-внимателни за пространството и уюта на тези зад нас. Според тях трябва да накланяме седалките си на ултра дълги или среднощни полети.

Снимка: iStock by Getty Images

Тук ви съветваме също да държите изправени седалките си, докато тече обслужването от екипажа, както препоръчват някои от авиокомпаниите като Емирейтс по време на полет. Това значително помага на обслужващия персонал и на хранещите се.

Споделяйте облегалката за ръка

Според 57% от интервюираните облегалките за ръка трябва да се споделят, особено с пътника в средата. Въпреки че е изкушаващо, избягвайте да превземате и двете облегалките, за да не разваляте полета на съседите си.

Не се събувайте боси

Виждаме много пътници да се разхождат боси из самолета, та дори и в тоалетните. Мнозинството от попитаните обаче смятат, че от хигиенна гледна точка и куртоазия към останалите е любезно да носите поне чорапи, за да се запази чиста кабината на самолета. А освен това, рискувате да удушите някого с миризмата на крака.

Избягвайте силно ароматни храни

Внушителните 92% от пътешествениците вярват, че е неуместно да се носи силно ароматна храна на полети. Помислете отново, преди да отворите индийското си в кабината. Освен че е неприятно, на някого може дори да му прилошее.

Снимка: iStock by Getty Images

Използвайте слушалки

Едва ли има нужда от напомняне, но повечето анкетирани не одобряват слушането на музика или гледането на филм без слушалки. Уважавайте спокойствието и почивката на съседите си, които могат да искат да спят по време на полета. В това число влизат и разговорите на висок глас, които могат да бъдат много неприятни за останалите злочести слушатели.

Уважавайте личното пространство на хората около вас

Повечето анкетирани са единодушни колко важно е да се спазва дистанция на полет. Например, не поставяйте краката си на седалката пред вас, което отнема от личното пространство на седящия пътник.

Внимавайте с алкохола

Докато всеки има свободата да си поръча питие на полет, ако прекалите, можете сериозно да навредите на хората около вас с пиянството си. Освен това подпийналите пътници често затрудняват екипажа с неуместно си държание. Споделяме го от личен опит.

Снимка: iStock by Getty Images