Служебното Министерство на регионалното развитие и благоустройство прави пореден опит за връщане на стара версия на наредба към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предупреждава Българското кемпер общество в своя позиция, адресирана до ресорния министър и работната група по промените в наредбата и получена в БТА.

Според организацията тази версия на наредбата е получила над шестстотин отрицателни становища по време на "опита за обществено обсъждане и на практика няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпингуването в България". Тази вариант на наредбата е бил отхвърлен от работната група и принципно е била приета нова.

От организацията обявяват протестна готовност и информират, че няма да участват непоканени в заседанието на работната група, което се очаква да се проведе днес, 24 юли, в министерството.

От Българското кемпер общество посочват, че "поредният опит за въвеждане на наредбата е в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционен интерес".

Според организацията е била игнорирана последната редакция на наредбата по време на правителството "Денков", която "отразява политики в сферата на къмпингуването, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана". Наредбата беше принципно приета от всички присъстващи на заседанието на работната група и по нея оставаха само технически редакции, изтъкват от организацията.

Сред нерешените въпроси, които оставя старата версия на наредба, от организацията посочват проблемите с нарушенията в защитените територии и невралгични точки на наситено неправомерно къмпиране с кемпери и каравани, със сметоизвозването и разходите на общините и проблемите с местата за къмпирането в района на Черноморието, със съществуващите къмпинги в района на Черноморието и законния им статут, със стандартите за къмпиране, както и със стимулите за общините за обособяване на къмпинги, къмпинг точки и сервизни точки и България.