Във Венеция винаги са отдавали голямо значение на добрия стил в поведението. От години северният италиански град се бори срещу най-лошите прояви на масовия туризъм. Това лято за туристите отново важат строги правила, а за нарушителите са предвидени сурови глоби.

Например е забранено да се разхождат из града голи от кръста нагоре или да се къпят в каналите. Не е позволено също така да се сяда на много места - например по тротоарите и около фонтаните, на стълбите или на мостовете.

Снимка: iStock by Getty Images

"Входната такса" се отлага за 2024 година

Всъщност градските власти искат да ограничат броя на почиващите - особено на тези, които идват, без да нощуват. Официалният брой на туристите във Венеция през 2019 г. е бил 5,5 милиона. Към тях обаче се прибавят еднодневните туристи, които увеличават многократно общия годишен брой на посетителите. Регулирането на този вид туризъм се оказва трудно.

Въвеждането на "входна такса" за такива туристи, за която отдавна се говори, все пак се отлага за следващата година. Венеция е първият град в Италия, който прилага подобна мярка. Но не и единственият, принуден да предприеме мерки за регулиране на потока от туристи. В община Бауней на остров Сардиния например, това лято достъпът до най-посещаваните плажове се регулира най-стриктно, по информация на вестник "Ил Месаджеро". Дневно на разположение на посетителите са точно определен брой платени места на плажа, за които се изисква предварителна резервация.

Това лято Италия изживява невиждан туристически бум. По данни на социологическия институт "Демоскопика" тази година страната ще постави нов туристически рекорд. Очаква се над 68 милиона туристи да посетят страната - с близо три милиона повече, отколкото през предпандемичната 2019 година. На много места този наплив създава проблеми, включително на малките острови, където автомобилният трафик през лятото и бездруго нараства неимоверно.

Снимка: iStock by Getty Images

Без автомобили на туристи по малките острови

Туристите вече не мога да стигат с кола до островите Лампедуза и Линоза, разположени между Сицилия и Северна Африка. Това важи и за остров Прошида в Неаполитанския залив. "Ние сме най-гъсто населеният остров в Европа и за нас мобилността е проблем", казва пред "Ил Месаджеро" кметът на Прошида Раймондо Амброзино. Всяка година на острова, който е с площ само четири квадратни километра, пристигат 600 000 туристи, които така или иначе искат само да се разходят. Автомобилите и мотопедите само предизвикват ненужен хаос, допълва той.

Крайбрежният град Портофино, недалеч от Генуа, също въведе ограничения. През летния сезон по тесните улички около пристанището се стичат хиляди туристи. За да не се допусне пълен хаос в живописното някогашно рибарско селище, това лято там е в сила нова наредба, която позволява на полицията да налага на туристите глоби до 275 евро.

Полицаи регулират пешеходното движение

Наредбата забранява събирането на хора в определени райони на общината, където притокът на хора е толкова голям, че се налага полицаи да регулират движението на пешеходците.

Друга наредба съдържа правила за прилично поведение на посетителите. Така например в целия център на града не се позволява ходенето с боси крака, с голо тяло от кръста нагоре или по бикини. С други думи: в Портофино не е по-различно, отколкото във Венеция.

Снимка: iStock by Getty Images