Основната причина е в ниските нива на река Дунав и спрелите от преди месец круизи, съобщава в. "Стандарт". 

Корабите с пътници се спират при Железни врата, тъй като в района на Русе и Силистра водите са ниски и има опасност от засядане. След като за седмица положението бе стабилизирано с корабоплаването след падналите дъждове в Австрия и Унгария, сега реката е изправена пред нова криза.

Водният стълб край Русе на 6 октомври бе 46 см. За следващите 24 часа обаче се очаква нов спад от 17 см и очакваното ниво за 8 октомври е 20 см над условната кота 0. Специалистите обясняват, че Дунав няма да пресъхне, тъй като под нея има около 12 метра вода, но те не са плавателни.

Въпреки липсата на туристи, ремонтните дейности и обновяването на манастира "Свети Димитър Басарбовски" текат с пълна сила. Представители на Лайънс клуб "Русе" и Лайънс клуб "Русе-Север" засадиха 190 различни видове дървета в района на манастира. 
Туристите, които идват с раници и колела вече ще могат да се възползват от частично изградената велоалея край коритото на река Русенски Лом.

Останалите два действащи манастира в региона "Копривец" и "Каранвърбовка" също нямат групови посещения. В "Копривец" обаче преди дни е постъпила една послушница на 24 години.