Копенхаген затвърди репутацията си на глобална кулинарна дестинация, след като водещите му ресторанти заеха първо и второ място в годишните награди и класация на 50-те най-добри ресторанта в света, смятани за наградите "Оскар" в гастрономията, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън".

Новият ресторант "Нома" на шеф Рене Реджепи бе обявен за най-добър ресторант в света на церемония в Антверпен, Белгия. Старото заведение "Нома" бе начело в списъка през 2010г, 2011 г., и 2012 г. и на второ място през 2019 г.

"Нома" е "вероятно сред най-влиятелните ресторанти на своето поколение, като поставя нови стандарти в изследването и добиването на продуктите, развитието на блюдата и тяхното представяне", каза директорът по съдържанието на "50-те най-добри ресторанта в света" Уилям Дрю.

Ресторантът се сдоби с лелеяната трета звезда на "Мишлен" по-рано тази година.

Миналата година нямаше класация за най-добрите ресторанти в света заради пандемията. За наградите гласуват повече от 1000 гастрономи по света - кулинарни критици, готвачи, ресторантьори и световни кулинарни експерти.

На второ място тази година те излъчиха друг ресторант в Копенхаген - "Джърениъм", който също има три звезди "Мишлен". На трета позиция е "Асадор Етксебари" в Аспе, Испания.

Вижте Топ 50 на най-добрите ресторанти в света за 2021 г. >>