Мащабен балнеоложки комплекс и център за генетични изследвания трябва да заработят до две години в Сапарева баня. Строителството започва през октомври, а инвестицията от около 30 милиона е по съвместен порект на общината и руския държавен фонд "Закон, справедливост и милосърдие", предаде БНТ.

Комплексът и центърът, който ще бъде уникален за България, ще дадат възможност за развитие на района. В Сапарева баня е и най-топлият минерален извор на Балканския полуостров с температура на водата от 104 градуса.

Теренът от 30 декара на новия балнеоложки комплекс вече е избран, а до края на месеца се очаква проектът да бъде внесен за одобрение в общината. Около 2 хиляди души на ден ще могат да се ползват от десетките процедури, които ще са не само профилактични, но и лечебни. Доказано е, че водата от извора помага за опорно-двигателния апарт, периферната нервна система и кожата . 

Уникалния балнеоложки център ще осигури работа на много млади хора, казват от кметството. Поне 100 души ще могат да работят в сферата на обслужването. Местните хора също очакват с нетърпение новата придобивка, защото тук ще идват много туристи.

Заради басейните, които се пълнят с лечебна вода от най-топлия минерален извор на Балканите все повече хора през последните години избират Сапарева баня като туристическа дестинация .