Нов музей за три викингски кораба, оцелели повече от хилядолетие, е в процес на строеж в Осло, предаде Ройтерс. Той ще е в непосредствена близост до вече изградения, но затворен през септември м.г. за реконструкция.

Новата сграда е необходима, за да бъдат защитени дървените кораби - два от тях датират от 9-и век, а третият е от 10-и век. В сегашния музей те са оставени на милостта на температурните промени и влажността, допълва БТА.

Вибрациите, причинени от строителните дейности, също са заплаха за тези толкова крехки плавателни съдове, като само теглото им е достатъчно, за да доведе до рухването им. Инженерите изграждат специални стоманени конструкции около тях, за да ги предпазят.

"Ако продължим да ги показваме както досега, ще завършват на парчета", казва Хокон Глорщад, директор на Музея на културната история, който притежава и този на викингските кораби. Мародери откраднаха някои от артефактите от трите плавателни съда от мястото, където бяха открити. Много от запазените древни предмети, сред които текстил, скулптури на животински глави са уникални.

"Корабите на викингите са чудеса, подобни на пирамидите в Египет и гробницата на Тутанкамон", казва директорът на музея. Инженерите, работещи по проекта, казват, че "дървото е невероятно крехко: можете да го направите на трохи, то просто ще се разпадне между пръстите ви". Преместването е внимателно планирано в продължение на години.

Новият музей ще заработи през 2026 г., сто години след като сегашният дом на корабите е отворен. Той привлече десет пъти повече посетители, отколкото беше предвидено. До затварянето му през септември миналата година посетителите годишно са около 500 000.

Междувременно туристите в Осло са разочаровани, че музеят не работи. "Чухме много за него и наистина очаквахме с нетърпение да го видим", казва пред Ройтерс американската туристка Шалин Пател.