"Клипът се подготвя повече от година и има за цел да рекламира Стара Загора както в България, така и в чужбина", обясни заместник-кметът Милена Желева.. Тя посочи, че има покачване на нощувките в общината. През 2019 година са реализирани 193 972 нощувки, през 2022- 211 989, а до края на ноември 2023 година - 214 155. "Това е един възходящ тренд и показва, че се работи и има резултат от съвместната работа на община Стара Загора и частния сектор", обясни заместник-кметът Милена Желева.

Снимка: iStock by Getty Images

Тя добави, че в началото на следващата година община Стара Загора ще участва в туристически изложения в Истанбул, Белград и Берлин. А през март ще вземе участие и в най-голямото българско изложение "Ваканция и Спа Експо". От думите на заместник-кмета стана ясно, че вече са направени проучвания за по-засилена реклама в южните части на Румъния и в северните части на Гърция. "Целта е да привличаме този пазар, който пътува през нашата страна", обясни тя.

"В България няма друга община, която да има такъв клип. Искахме да имаме модерна визия и да продължим да работим по налагането на бранда "Стара Загора за теб". Вече втора година той става все по-разпознаваем благодарение и на сувенирните материали, които изработихме с него и се продават в Туристическия информационен център. Вече освен граждани и фирми залагат на тези сувенири, което за нас е много радващо", обясни и Маргарита Крумова. Тя допълни, че клипът е сниман от фотографа Теодор Тодоров и е имиджов. "Постарахме се в рамките на 1:20 минута да съберем история на 8000 години. От тук ще се създадат и тематични клипове, които ще бъдат по-малки и ще могат да се ползват за различни поводи", уточни тя.

За 2024 година се подготвят нови инициатива, които да привличат повече туристи в Стара Загора. "Ще продължим работата по безплатните градски турове, които разказват историята на града. Тази година са осъществени над 30 тура с участието на над 20 туристи. Предвидили сме и нови теми, които ще предложим на участниците в туровете", каза още Маргарита Крумова. Сред акцентите ще бъде и отбелязване на 90-години от създаването на сградата на Градската художествена галерия или мястото, където са се помещавали "Халите". През следващата година ще се проведе и второ издание на кулинарния форум "Еволюция на вкуса", стана ясно още по време на срещата.