Ски учителите от Сдружение „Витошки ски и сноуборд училища” не могат да си закупят лифт-карти, ако не са членове на направлението „Български професионални ски инструктори” към Федерация по ски.

Това са правила на „Витоша ски”, изложени на касите, а ние не можем да станем членове на това направление, тъй като това означава като търговски дружества да станем членове на Федерацията, каза Аспарух Мачирски, ски учител и председател на Сдружение „Витошки ски и сноуборд училища”, цитиран от Фокус.

Мачирски изтъкна, че собственикът на лифтовете на Витоша продължава да дискриминира учителите от конкурентни фирми, като ги кара да плащат такса от 800 лева, която включва и стопанска дейност, въпреки решение на Върховния административен съд от ноември 2011 година. По думите на Мачирски, положението е аналогично и в другите зимни курорти в страната.

По негови думи, това е дискриминация. Аспарух Мачирски обясни, че изискването е да си член на това направление и членски внос и всичко да се вкарва във Федерация, при положение, че Федерацията създава това направление с едно решение на Управителния съвет преди две години и то е в нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта.

„Ние сме членове на Сдружение „Българско ски училище”, което повече от 30 години членува в международни структури и на Боровец и навсякъде се работеше с тези карти и изведнъж с това решение на Федерацията се започва пререгистрация и прелицензиране на всички ски училища и ски учители. Сдружението от 2000 година има утвърдена международна програма, с която може да обучава учители с най-високи международно признат клас”, обясни Мачирски.

Подробности за проблемите на ски-учителите ще бъдат изнесени на пресконференция.