От 1 януари 2021 г. тръгна новата трамвайна линия Т5 в Истанбул, която минава през редица живописни квартали и паркове, които досега бяха трудно достъпни с градски транспорт.

Пътниците ще се возят по трасе, което е успоредно на западния бряг на Златния рог (в европейската част на града) и на съществуващите улици, като на места трамваят минава по релси на пилони над водата. 

Към момента трамвай 5 тръгва от Джибали (Cibali, северно от моста на Ататюрк) и се движи до последната си спирка в района на Алибейкьой (Alibeyköy), където има и автогара. Пътуването по линията отнема около половин час. 

Пътниците могат да се качат от 12 спирки по маршрута, като преминават през кварталите Балат и Фенер, където има много религиозни сгради на гръцката православна и еврейската общност в Истанбул. 

Планира се скоро линията да бъде удължена с още километър и тогава трамваят ще потегля от Еминьоню (Eminönü), откъдето ще има удобна връзка с трамваите за центъра и корабчетата от пристанището. Общата дължината на трасето ще бъде 10 км.

Това е транспортен проект, който се очакваше с нетърпение от жителите на Истанбул. Изграждането на трамвайното трасе започва през 2016 г. и се очаква да приключи с изграждането на последните две спирки по-късно през 2021 г. 

За да не се нарушава видът на историческите квартали, трамваят се захранва с ток от трета релса, а не от система от жици над трамвая, както