Според проучване, което твърди, че много от туристите ще бъдат "изненадани" от това, хотелите обикновено конкурират Airbnb по цена, пише The Independent.

Потребителската група Which? сравнява цената на хиляди хотелски стаи с 300 000 обяви в популярни уебсайтове за настаняване под наем.

Изследването включва 13 дестинации в Обединеното кралство и 37 в останалата част на света. Установено е, че една нощувка в хотел струва средно 117 евро в сравнение с 139 евро в Airbnb и Vrbo.

Фирмите за настаняване под наем имат репутацията на по-евтини от традиционните варианти. Но Which? смята, че нарастването на популярността им по време на пандемията от коронавирус е предизвикало покачване на цените.

Организацията изтъква редица дестинации, в които пътуващите могат да направят "големи" икономии, като отседнат в хотели.

На гръцкия остров Санторини офертите на Airbnb и Vrbo обикновено са със 71% по-скъпи - 235 евро, в сравнение със 138 евро за хотели.

Обявите на уебсайтовете на компаниите за отдаване под наем за нидерландската столица Амстердам са с 58% по-скъпи от тези в хотелите - средно 212 евро срещу 134 евро.

Цените на хотелите като цяло са по-ниски и в много азиатски дестинации. В Хонконг разликата в цените е 85 %, като подобни са резултатите и в Сингапур и Дубай.

Също така е установено, че в няколко горещи туристически точки в Обединеното кралство обикновено струва по-евтино да се отседне в хотел, отколкото да се резервира чрез Airbnb и Vrbo.

За престой в хотелите на живописния крайморски град Саутуолд, Съфолк, клиентите плащат средно 180 евро, но офертите в уебсайтовете за настаняване под наем обикновено са на стойност 259 евро.

Обикновено е по-евтино да отседнете в хотели и в столиците на Обединеното кралство, твърдят изследователите.

В САЩ най-голямата разлика в цените е регистрирана в Сан Франциско, където хотелите струват средно 65 долара на вечер, а частните наеми - 202 долара.

Най-същественото несъответствие в Австралия е в Сидни. Там частните наеми са на цена от 150 долара на вечер, докато престоят в хотел струва 107 долара.

Рори Боланд, редактор на списание Which? Travel, заявява: "Много туристи може да се изненадат да открият, че средната цена на хотелите в много дестинации е по-ниска от наемите на жилища с една спалня, които често се рекламират като популярен вариант за пътуващите, които се опитват да спестят пари. Когато планирате следващото си пътуване, не предполагайте, че хотелът ще струва по-скъпо, а проверете цените в различни платформи. За по-големи групи, които се нуждаят от повече стаи и пространство, частните квартири все още са по-добрия вариант. И това не трябва да се пренебрегва."

За Airbnb и Vrbo са взети предвид само обяви за цели имоти, докато проучването на цените на хотелите не включва петзвездни обекти.