През последните години албанската област Дебър се превърна в една от любимите дестинации на местни и чуждестранни туристи, запалени по природата и приключенските спортове, съобщава за БТА агенция АТА.

Вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку сподели в социалните мрежи снимки от река Дрин, където се практикува красивия спорт рафтинг и от планините Зимур, където любителите на парапланеризма могат да практикуват този спорт, наслаждавайки се на невероятните гледки.

"Туристи от различни страни пристигат за рафтинг по река Дрин. А недалеч оттам, в планините Зимур, туристи откриват повече адреналин чрез парапланеризъм", посочва Балуку.

Почиващите, избрали да посетят Дебър, имат още една възможност за туризъм, тъй като река Дрин с нейната живописна долина предлага добри възможности за рафтинг, което е предпоставка за развитието на приключенски туризъм.

Дрин е една от най-дългите реки в Албания и една от привлекателните дестинации за любителите на водните спортове. Каньоните на Дрин и разнообразието на течението на реката са идеални за приключенския спорт рафтинг.

Снимка: АТА/БТА

В Дебър можете да се посетят и обекти на културно-историческото наследство, като моста Ваша. Мостът е построен в началото на 19 век с речни камъни, дълъг е 11 метра и е с ширина 2,8 метра. Има и интересни религиозни обекти, един от които е построената през 1892 г. църква "Свети Митрий", обявена за паметник на културата през 2007 г.

Туристите имат възможност да разгледат дестинации като каньоните Грама, Кораби, Лура, Сета, водопада Сопаника, Крепостта Граждани, старите църкви на Кирчищ и каменното село Рабдищ.