Ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair) трябваше да анулира днес 24 полета между Ирландия и Великобритания заради втория ден на стачка на ирландските пилоти, които са недоволни от условията на труд, предаде Франс прес.

Протестът на пилотите последва с няколко дни призива на кабинния персонал на Райънеър в Испания, Португалия и Белгия за стачка на 25 и 26 юли, който принуди компанията да анулира 600 полета в Европа, които ще засегнат 100 000 души.

"Тече втора 24-часова стачка на пилотите на Райънеър, които са членове на синдиката", написа в туитър акаунта си днес ирландският синдикат на пилотите. Стачкуващите в Ирландия искат подобрения в заплащането и годишните отпуски. Те вече проведоха първата си стачка на 12 юли със същите мотиви и предупредиха за планирана трета стачка на 24 юли.

"Съжаляваме за отмяната на 24 полета днес", обясни в Туитър ирландската нискотарифна компания по-рано през седмицата.

"Това ще се отрази на 4000 от предвидените 55 000 пътници за полетите между Ирландия и Великобритания днес. В общ план това ще засегне 4000 от 430 000-те пътници за полетите на Райънеър в цяла Европа днес", уточни компанията.

Райънеър допълни, че от сряда над 90 процента от 4000-те засегнати пътници са получили билет за алтернативен полет или парите им са възстановени.