Рим не страда от липса на забележителности, но тази година към списъка се добавя още една, при това императорска. След близо 13 години реставрация мавзолеят на първия римски император Октавиан Август отново ще отвори врати за посетители.

През последните 80 години гробницата на Октавиан Август беше предимно затворена, с много малки изключения.

Кой е Октавиан Август?

Октавиан Август е първият император на Римската империя. Той наследил на трона Юлий Цезар, който му е правуйчо и осиновил Октавиан Август, за да му даде благороднически статут и да му завещае част от наследството си.

След победата си над Марк Антоний и Клеопатра самият император Октавиан Август наредил да започне изграждането на мавзолей, в който да бъде погребан със семейството си след смъртта си.

Така се появила най-голямата овална гробница в древния свят - с диаметър от 90 м и височина от 45 м.

Мечтите на Октавиан Август за свято място, където да се почитат тленните му останки, не се сбъдват изцяло, тъй като гигантската постройка е префасонирана и ползвана за какви ли не цели през вековете - включително за амфитеатър, концертна зала, средновековна крепост и арена за борба с бикове.

Какво (ново) ще видите в гробницата?

Възстановено е мястото, където се намира самият гроб на Октавиан Август, както и спираловидното стълбище, което отвежда до покрива на мавзолея. Районът около горбницата също е реновиран заедно с прилежащия площад Пиаца Аугусто. 

Гробницата отваря врати за посетители на 1 март 2021 г., като входът ще е свободен до 21 април. За да не се получава струпване на хора, всеки посетител ще има фиксиран интервал от 50 минути, в който да разгледа новата римска забележителност.