Новозеландското лейбъристко правителство съобщи, че планира да въведе такса за повечето чуждестранни посетители, за да финансира инфраструктурата си и да намали натиска върху процъфтяващия туристически сектор на страната, предаде Ройтерс.

Таксата от около 35 новозеландски долара (24,4 американски долара) на човек ще започне да се събира от средата на 2019 година и се очаква да осигури допълнителни 57 до 80 милиона новозеландски долара (39,7 до 55,8 милиона долара) годишно, за да се финансират консервационни и инфраструктурни проекти.

Правилно е да имат малък принос, за да можем да осигурим инфраструктурата, от която се нуждаят и по-добре да защитим природните забележителности, на които се радват, посочи в съобщение министърът на туризма Келвин Дейвис.

Съседна Австралия, откъдето идват най-много туристи в Нова Зеландия, ще бъде изключена от таксата, но повечето страни, откъдето пристигат много туристи като Китай, САЩ и Великобритания, ще бъдат обхванати от таксата.

Силното развитие на туризма през последните четири години се отрази отрицателно на инфраструктурата, а местните хора се оплакват, че някога спокойните туристически маршрути сред природата сега са препълнени с туристи и боклук.

Малката държава с население от около 4,5 милиона отчете скок на туристическите посещения с почти 30 процента за период от 12 месеца до април спрямо 2015 година до 3,8 милиона.