Експресни влакове ще бъдат пуснати през този месец от столицата Анкара до две далечни туристически дестинации на Турция - Диарбекир и Татван, които в последно време се посещават от много туристи от страната и от чужбина.

Това заяви турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралъоглу, цитиран от ТРТ Хабер.

По думите му новите експресни влакове ще бъдат алтернатива на Източния експрес, който пътува от няколко години по линията Анкара - Карс.

Така любителите на пътешествията ще имат възможност да пътуват до Диарбекир, който е в центъра на Югоизточна Турция, и до Татван в Източен Анадол.

Експресът Анкара-Татван ще стартира на 17 април, а влакът Анкара-Диарбекир - на 19 април.

Туристическият влак Анкара-Диарбекир, който ще се движи по маршрут с дължина от 1051 км, ще бъде с капацитет за 180 души, със спални купета и вагон-ресторант. Влакът ще престоява по 3 и 4 часа в градовете Малатия и Кайсери, за да може да са посетят забележителностите.

Влакът Анкара-Татван ще се движи по маршрут от 1262 км и ще бъде със същия капацитет, както този за Диарбекир. Ще има 4 часов престой в град Елазъг и 3 часов престой в Кайсери.

Очаква се туристическите влакове да активизират транспортните връзки и да улеснят пътешествията и комуникациите между хората.

Цените на билетите варират между 8000 и 9500 турски лири.

Турция през последните години направи големи инвестиции в железопътния транспорт за модернизация на линиите и разширяване на инвентара от превозни средства.

Високоскоростната линия по маршрута Истанбул-Анкара, която в отсечката Ескишехир-Анкара се движи със скорост от 280 км/час, изпълнява 7 курса дневно и е постоянно натоварена, защото пътуването е комфортно и бързо. Пътуването с влак навлезе в ежедневието на гражданите и се предпочита и от много чуждестранни туристи.

Предстои в близко бъдеще да бъде пуснат нов суперскоростен влак между Истанбул и Анкара, който ще изминава разстоянието за 1 час и 20 минути, допълни транспортният министър.