По инициатива на федералния канцлер Себастиан Курц три от австрийските провинции - Тирол, Залцбург и Форарлберг - решиха да ограничат работното време на заведенията до десет вечерта. Решението е продиктувано от увеличаващия се брой на новозаразените с коронавирус и желанието за ограничаване на разпространението му, имайки предвид предстоящия зимен сезон и очакваните туристи.

Мерките влизат в сила от 25 септември и засега ще важат за три седмици. Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер заяви: "За ограничаване на пандемията ни трябват национални и допълнителни регионални мерки. Добро е решението на три провинции за по-рано затваряне на заведенията. Министерството на здравеопазването ще предприеме необходимите юридически мерки за прилагането му."

В заведенията в Австрия се допускат групи до десет души, които могат да седнат на една маса. Маските са задължителни до момента на сядане на масата. Празниците на обществени места са разрешени с максимум десет участници, досега беше разрешено броят им да е до 50 души. При планиране на мероприятие с повече от 250 участници, то трябва да бъде разрешено от съответната инстанция на местната власт. При събирания на повече от 50 души на закрито и на повече от 100 души на открито организаторът трябва да определи човек, отговарящ за КОВИД-19 и да представи концепция за превенция, за да получи разрешение да организира мероприятието. Изключение се допуска при големи погребения, където участниците могат да бъдат до 500 души.

Кога и дали останалите австрийски провинции ще се присъединят към тази мярка още не е ясно. Засега ръководителите им са на мнение, че мерките, които се взимат за ограничаване на разпространението на заразата, включващи поименна регистрация на всички посетители в заведенията, са достатъчни и заведенията могат да останат отворени до един часа през нощта.

Междувременно  Нидерландия обяви Виена и Инсбрук за рискови градове, а Кипър обяви, че спира да приема туристи от Австрия

Всеки, който влиза в Нидерландия от Виена или Инсбрук, е длъжен да спазва 10-дневна карантина. Като причина за мярката правителството изтъква повишения брой заразени с коронавируса.

Тъй като летищата на Виена и Инсбрук са извън пределите на градовете, практически е възможно ползването на летищата без необходимост от карантина, коментират медиите тук. Така тиролските ски райони могат да продължават да се надяват на гости от Нидерландия. Известен факт е, че Австрия е любимо място за прекарване на зимната отпуска, дори нидерландското кралско семейство е на ски ваканция в Лех на Арлберг всяка година.

Преди Нидерландия ограничителни мерки за посещение в Австрия или Виена наложиха Швейцария, Германия, Дания и Белгия. Швейцария, Германия и Белгия налагат ограничителните мерки на идващите от Виена, Дания - за цяла Австрия.

Австрия е обявена за страна с най-висока степен на опасност от зараза и от Кипър.

От 24 септември пристигащите на острова са длъжни да представят отрицателен ПСР-тест и въпреки това да останат на 14-дневна карантина. На 14-я ден трябва да бъде направен нов ПСР-тест и едва след като и той покаже отрицателен резултат, карантината отпада. С това на практика се слага край на туристическите пътувания до Кипър.

Мярката влиза в сила и за пътниците пристигащи в Кипър от Швейцария. Досега в групата на най-рисковите държави за Кипър влизаха Испания, Франция, Хърватска и Чехия.