Разпространението на Омикрон води до нови ограничителни мерки в някои страни, които влизат в сила в близките дни.

Единствената страна, която разхлабва мерките, е Тайланд, който отваря допълнителни зони за туристи от 11 януари. Вижте какво трябва да знаете, ако ви предстои пътуване до Ирландия, Гърция, Румъния, Тайланд или Индия.

От 15 януари: Ирландия намалява срока на ваксинационния сертификат

От 15 януари Ирландия става поредната държава, която намалява срока на валидност на ваксинационния сертификат. За влизане в страната ще се признава сертификат за ваксинация, направена преди не повече от 9 месеца. Тези чужденци, чиято втора доза е сложена преди повече от 9 месеца и които не са си поставили бустерна доза, ще трябва да си направят допълнителен PCR тест, за да бъдат допуснати на територията на страната.

В края на декември Европейската комисия препоръча във всички държави от ЕС серификатът да е валиден до 9 месеца след втората доза. Някои страни вече въведоха новото правило. В Нидерландия и Латвия сертификатите ще са валидни 9 месеца от 1 февруари. В Гърция сертификатите са валидни 7 месеца.

От 10 януари: задължителен тест за Гърция

От 10 януари хората, пътуващи до Гърция, ще трябва да представят PCR тест или бърз тест преди влизане в страната. Това се отнася за всички пътници на възраст над 5 години, независимо дали са ваксинирани или не. Негативният PCR тест трябва да е направен преди не повече от 72 часа, а бързият тест - не повече от 24 часа преди пристигането. Този регламент ще се прилага до 24 януари, когато се очаква да бъдат обявени нови правила.

От 8 януари: забраняват платнени маски в Румъния

От 8 януари Румъния забрани ползването на маски от плат и вече в страната е разрешено ползването само на хирургически и FFP2 маски. Глобата за носене на маска от плат е равна на глобата за неносене на маска - 500 евро.

От 11 януари: Тайланд отваря още зони за туристите

От 11 януари Тайланд отваря още зони за туристи по специалната си програма, в рамките на която посетителите трябва да останат за 7 дни в специален хотел в една зона (досега това беше само Пукет), а след това са свободни да пътуват из страната. Към Пукет за първоначален престой се присъединяват още няколко популярни острови - Ко Самуи, Ко Тао и Ко Пханг-На. За влизане в страната се изискват ваксинационен сертификат, отрицателен PCR тест, резервация за 7-дневен престой в одобрен хотел, както и застраховка с покритие 50 000 долара.

От 11 януари: Индия въвежда задължителна 7-дневна карантина

Според новите правила чужденците ще трябва да се изолират под карантина за първите 7 дни от пристигането си в Индия, а на 8-ия ден ще трябва да си направят PCR тест. При отрицателен резултат те ще са свободни да пътуват из страната. Съседите по места в самолета ще бъдат считани за контактни лица, което означава, че пътник може да се окаже под карантина, без да е болен.

Актуална информация за новите правила за пътуване следете ТУК>>>