На първия месец от началото на тазгодишните разкопки се очертава едно интензивно градоустройство на Перперикон. В момента има разкрити повече от 10 сгради, с цели запазени нива. Това съобщи археологът Николай Овчаров, цитиран от БТА.

В едно от жилищата е запазен целият интериор с покъщнината. Намерени са 7 керамични съда - от гърнета до кани, както и една подница - съд за печене на хляб.

Предположенията на учените са, че покъщнината е от 14-ти век и е била оставена при внезапното напускане на града вследствие на една от честите по това време обсади на Перперикон. Освен това са открити 4 пръстена - три средновековни и един късноантичен. На единия от експонатите има гравиран кръстовеиден монограм и букви, които като криптограма са очертавали името на неговия владетел.

Такива сребърни пръстени са от края на 13-ти и началото на 14-ти век, носени само от видни аристократи. Предстои обаче да бъде разчетено името на този, посочи Николай Овчаров.

Намерени са също така и стотици монети - венециански грошове, много често използвани в този регион. Сред новите находки на обекта е и костен мундщук от музикален инструмент, богато гравиран с украса "птиче око". От историческа гледна точка Николай Овчаров направи връзка на разкритията с времето на Цар Константин Асен - Тих, който прави голям поход в Източните Родопи и превзема почти всички крепости в тях. Според учения, през 1254 г. е имало голяма обсада на Перперикон и вероятно това е свързано с превземането на града от българите.

Междувременно разкопките на обекта продължават. Очаква се в северния сектор да излязат едни от най-важните сгради от всичките 7000 години, в които е функционирал скалният град. Там се очаква и да бъде разкрита епископската резиденция и църква от 13-14-ти век. Освен това ще продължи изграждането на вътрешна инфраструктура на обекта.