Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис откри Новия музей на Еге [първата столица на Древна Македония] във Вергина, отбелязвайки неговия "важен принос за развитието на глобалното културно наследство", което надхвърля границите на Иматия [централната част на Егейска Македония] и Гърция, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

"Новият музей въплъщава нов динамичен подход във връзката си с археологическия обект", каза Мицотакис, имайки предвид представянето на новия музей като многофункционално пространство, което включва и обединява новата централна сграда с целия археологически обект, включително Двореца на Филип, групата царски гробници и Музея на царските гробници.

Снимка: thessalonikitourism.gr

Според презентацията на Новия музей той е проектиран като концептуална врата към археологическия обект и към историята на Еге и на македонската култура, както и към елинистическия свят, тъй като ще осигури пространство за Дигиталния музей "Александър Велики: от Еге към света".

Снимка: thessalonikitourism.gr

Освен въвеждащата изложба "Прозорец към света на Александър Велики", новият музей включва още пет изложби - една с фокус върху архитектурата на реконструираната част на двореца и друга изложба със скулптури, освен това - централна изложба "Спомени от Еге" , временна изложба "Ecumenis Antidoron", подготвена в сътрудничество с Нумизматичния музей и колекционера Теодорос Араванис и художествената изложба "Памет на материята" с творби на художника Христос Бокорос.

В края на речта си Мицотакис благодари на всички, участвали в създаването на Новия музей, особено на археолога Агелики Котариди, която е посветила живота си на проекта.

Снимка: thessalonikitourism.gr