Гърция може да се похвали като страна с най-различни драконови закони и мерки за справяне с туристи. През годините има много изненадани от студения душ на глобите.

Оказва се, че докато мнозина се научиха да бъдат културни автомобилни шофьори и да спазват законите. Обърнахме внимание и на изискването при каране на колело в Гърция, но нека се запознаем с някои изисквания, които трябва да запомним, когато се отправим на лятна почивка.

Макар и да не говорим за глоби, препоръчваме да се запознаете със следните изисквания, за да не развалите почивката си.

Летните тоалети на дамите може да са атрактивни, но се подгответе за изненада. Някои исторически зони автоматично забраняват носенето на този вид обувки.

От една страна трябва да се предпази мраморният под на определени исторически обекти. И докато едно минаване с токове по мраморен под няма да нанесе някакви щети, гърците посрещат достатъчно туристи, така че да заличат наследството си след няколко години.

Снимка: iStock by Getty Images

Друг важен елемент е, че тъй като повечето архитектурни забележителности не са на най-достъпното място, високите токове могат да се смятат за опасни. Забравете за Акропола и Партенона, там е забранено носенето на високи токове. Макар и не винаги това правило да се спазва, не искате да бъдете първите, които ще бъдат върнати обратно.

Сред странните правила за модни тенденции, гърците по никакъв начин не харесват идеята за камуфлажи. Цивилните нямат право да носят военни дрехи, тъй като могат да се объркат от властите. Това модно изпълнение не е ограничено навсякъде, но ще привлече грешното внимание, следователно обърнете внимание на малко по-цивилните дрехи. Камуфлажите трябва да останат у дома.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте решили да посещавате гръцки църкви и други културни обекти, не забравяйте, че има протокол на посещение. Гърците смятат за обида всички избелели дрехи, надписи на рок банди и други. При посещението на църква и манастири, голи рамена, къси поли и къси гащи ще се смятат за обида. Някои от манастирите и популярните църкви предлагат по-нормални дрехи за закупуване, преди да се стигне до посещението.

Традиционното българско махане с пет изпънати пръста е прието за поздрав, но в Гърция се смята за чиста обида. Този жест се нарича "монтза" и се смята за изключително обиден. Датира още от времето на Византия, когато крадците и престъпниците са били цапани с пепел по лицата. Макар и днес да не се използва пепел, гърците възприемат това като символ на презрение и неуважение. Ако шофирате, избягвайте този жест, така може да си спестите и много неприятности.

Снимка: iStock by Getty Images

Тоалетните маниери са популярни, но преди да излезете, обърнете внимание на символите. Ако някъде е посочено да не изхвърляте хартия директно в тоалетната, недейте. Гръцката канализация в много отношения не е толкова напреднала, следователно спазвайте изискванията, както е посочено. Ако няма знак, но има кошче, използвайте го. В противен случай може да се наложи да заплатите за нанесени щети на тоалетната.

Снимка: Pixabay

Ако сте на вечеря и персоналът в хотела много добре знае, че не сте сам, не очаквайте да бъдете обслужени. Гърците са категорични, че обядът или вечерята трябва да започнат, когато всички са на масата. Нито един сервитьор няма да донесе меню или да вземе поръчка, защото това се смята за обида или самонадеяност. Всички сядат на масата или може да останете още дълго време гладен. Добрата новина е, че Гърция няма точно определение за вечеря.

Не забравяйте, че гърците обичат лятното настроение, но са особено негативни към шумово замърсяване. Това означава, че шумната музика в колата може да доведе до глоби. Гръцката полиция обръща внимание на шумните туристи и разполага с измервателна техника. Глобите са особено солени за онези, които преминават през населени места, болници и други по-важни обекти.

Снимка: iStock by Getty Images

Слушането на шумна музика от 3 до 5 часа следобед също може да донесе глоба, както и след 11 часа вечерта. Гърция смята, че шумната музика може да разсейва водача и останалите участници в движението, следователно е забранена. Най-добрият вариант е да карате без музика, ако не искате да имате проблеми.