Будистките пещери Юнган в Китай, със своите 51 000 статуи, безспорно са впечатляваща атракция. Но през последните дни тоалетните в този обект на световното културно наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО, привличат повече внимание, отколкото храмовете, пише CNN.

Видеоклип, споделен наскоро в различни китайски сайтове и социални медии, показва таймери, монтирани над тоалетните кабини в женска тоалетна, като всяка има собствен цифров брояч. Когато кабинката не е заета, пикселизираният LED екран показва думата "празен" в зелено. Ако се използва, той показва броя на минутите и секундите, през които вратата е била заключена.

Няма да изгоним хората "по средата на пътя"

Съобщава се, че оригиналният видеоклип е заснет от посетител, който го е изпратил на държавния местен вестник Xiaoxiang Morning Herald. "Смятам, че е доста напреднала технологично, така че не се налага да се редиш на опашка отвън или да чукаш на вратата.", цитира вестникът думите на посетителя. "Но също така ми се стори и малко смущаващо. Чувствах се така, сякаш ме следят."

Снимка: Weibo

Служител на атракциона съобщава пред Xioxiang Morning Herald, че таймерите са инсталирани, за да се справят с увеличаването на броя на посетителите  - и това включва и съоръженията вътре в туристическия обект.

"Те не са там, за да контролират времето, през което можете да използвате тоалетните", казва служителят, цитиран от вестника. "Невъзможно е да изгоним някого (от кабинката за тоалетна) по средата на пътя. И не поставяме ограничение във времето, например пет или десет минути, за колко време някой може да използва тоалетните".

 Вестник "Nanchang Evening News" цитира служител на парка, който казва, че таймерът е в действие от 1 май тази година и е преди всичко мярка за безопасност, "гарантираща благополучието на всички гости, в случай че някои от тях използват тоалетната продължително време и възникне извънредна ситуация".

Новината предизвика множество дебати в китайските социални медии. Някои подкрепиха новите таймери, като заявиха, че те ще възпрат посетителите да се задържат вътре, за да скролват по мобилните си телефони, докато са в кабинките.

"Туристическият обект не е офис - кой би прекарвал времето си в тоалетните? Наистина ли е необходимо?" - казва друг. "Защо просто не похарчат парите за изграждането на повече тоалетни?", коментира трети.

Други пък коментират, че това ще помогне на тези, които имат действителни спешни медицински случаи и може да не са в състояние да се обадят за помощ.

Снимка: iStock by Getty Images

Рекорден брой посетители

Будистките пещери Юнган, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2001 г., са една от най-големите забележителности в северната китайска провинция Шанси. През 2023 г. тази живописна зона е приела 3 млн. посетители, което е рекорден брой за туристическия обект и значително увеличение спрямо втората най-натоварена година - 2019 г. (с 1,98 млн. посещения).

А будистките пещери в Юнган са модернизирали не само тоалетните си. През последните години служителите въведоха нови представления и добавиха нови мини атракции в района, за да повишат привлекателността му.