Нестандартна трамвайна обиколка предлагат в Тимишоара - европейска столица на културата. Гостите и жителите на румънския град имат възможност да го обиколят със стар трамвай, покрит във вътрешността с 4000 хартиени черни пеперуди. Идеята е на мултидисциплинарния мексикански художник Карлос Аморалес.

Снимка: БТА

"Историята на трамвая като транспортно средство в Тимишоара датира от XIX век. През 1868 г. е открита Железопътната трамвайна компания Тимишоара - бъдещото транспортно дружество Тимишоара, и в експлоатация влиза първата трамвайна линия, теглена от коне. Тя превозвала пътниците от днешната Северна гара до центъра на града", разказват за БТА организаторите на тура. Те обясняват, че трамвайна обиколка с инсталацията от пеперуди на Карлос Аморалес, наречена "Черен облак" е като дъга във времето между първите опити и модерността на сегашния железопътен транспорт.

Снимка: БТА

На 25 май инсталацията от 4000 пеперуди ще бъде пренесена в Националния музей за съвременно изкуство в Тимишоара и ще остане там до септември. Изложбата е част от Биеналето за съвременно изкуство, което беше открито на 19 май и в което участват и четирима български артисти.

Творбата "Черен облак" е вдъхновена от дългата годишна миграция на пеперудите монарх, които изминават около 4000 км от Северна Америка до Мексико.

Снимка: БТА

Снимка: БТА