Община Благоевград възнамерява да придобие цялата собственост върху ски център "Картала", обяви кметът на общината Атанас Камбитов, цитиран от БТА.

Новината, по думите му, е, че в предварителни разговори с Българо-американската банка, която отне съоръженията в ски центъра в Рила от предишния собственик заради непогасен кредит от 12 млн. лева, е направено предложение и постигнато съгласие от тяхна страна общината да получи по предварителна договорка собственост върху кабинкованата въжена линия и съоръженията срещу 3 750 000 лева без ДДС.

Всичко това е резултат на добра воля и успешни преговори, коментира Камбитов.

Идеята е да се създаде общинска фирма, която да стопанисва съоръженията, като поеме този дълг, а общината да бъде гарант за заема, като условието е той да бъде изплатен за десет години, обясни кметът.

В момента лифтът е собственост на банката, а теренът с пистите и съоръженията е на общината. Камбитов уточни, че всичко това трябва да се дискутира и одобри от общинския съвет, като се подложи и на най-широко обществено обсъждане.

Кметът разказа и за намеренията да се модернизира ски центъра, да се изградят инсталации за изкуствен сняг и да се удължи пистата, като се използват и по-високите части.

Кметът счита, че е най-правилно общината да експлоатира и стопанисва съоръженията. Идеята на общинската управа е да се изготви проект за скицентъра, в района на който да има два-три хотела, още толкова заведения, паркинги за посетителите и "повече нищо да не се пипа", както Камбитов се изрази. Евентуално терените, отредени за хотели и търговски обекти, общината ще ги продава като собственик на инвеститори.

Този проект е част от големия проект на общината "Спортен Благоевград", който предвижда модернизация и разширяване на спортната база в града и района, с идеята да се създадат условия и възможности за целогодишен туризъм и спорт