Пациентите, които ползват услугите на здравния туризъм в турските тракийски градове Текирдаг, Одрин и Къркларели, се очаква до края на тази година да достигнат 40 хиляди души, бележейки трайна тенденция на засилване на интереса към тези услуги в тази част на Турция.

Развитието на здравния туризъм в Тракийската област започна през 2017 г., казва генералният секретар на Тракийската агенция за развитие (TRAKYAKA) Махмут Шахин пред Анадолската агенция.

В началото са били приети около 3500 пациенти, като с всяка изминала година броят им се увеличава. През мината година 32 500 души са били обслужени по тази система в медицинските заведения в Текирдаг, Одрин и Къркларели.

"Очакваме до края на тази година да обслужим 40 хиляди души. А през 2024 г. сме си поставили целта да бъдат обслужени 50 хиляди пациенти по системата на здравния туризъм", допълни той.

Основният контингент пациенти от чужбина, ползващи услугите на турския здравен туризъм в тракийските градове, е от балканските държави, на първо място България, Северна Македония, Косово, Сърбия, Черна гора, но също и Великобритания, Ирландия, Малта и дори Република Южна Африка. Пациентите от тези страни идват главно за лечение на затлъстяване, пластична хирургия, корекция на уши и нос, очна и дентална хирургия, казва д-р Исмаил Джумалъоглу.

Географската близост, високите технологии, с които са оборудвани медицинските заведения и специалистите, качественото обслужване са главните фактори, които привличат пациентите.

Снимка: iStock by Getty Images

Четирийсет и шест са лицензираните заведения по системата на здравния туризъм в тракийските градове за обслужване на пациентите от чужбина и страната. Задачите им се изразяват в това да насочват пациентите към болниците, които притежават капацитет и сериозна инфраструктура, особено в мозъчната хирургия, сърдечната хирургия, гръбначната хирургия, онкологията. Това са основно държавните, градските и университетските болници.

Освен това през 2020 година е основана Асоциацията за здравен туризъм на Тракия с участието на 22 болници. Асоциацията участва в изложения за здравен туризъм, извършва маркетингови и изследователски дейности заедно с болниците, оказва помощ и сътрудничество на лечебните заведения, обясни представител на асоциацията.

Значително място в развитието на здравния туризъм заема пограничният Одрин. Болниците в града са оборудвани с високотехнологична апаратура и предоставят обслужване в уюта на 5-звезден хотел. Държавната болница "Султан Мурат Първи", Медицинската академия на Тракийския университет и частните болници в града, които обслужват много пациенти от чужбина, се превърнаха в "здравната база на Балканите", казва ректорът на Тракийския университет Ерхан Табакоглу.

По думите му през миналата година над 10 хиляди пациенти са ползвали медицински услуги в университетската болница. Амбицията е през тази година да надхвърлят този брой.

"Много хора, особено от балканските страни, които идват в нашия град с туристическа цел, си правят прегледи в нашата болница, която се превърна в търсено медицинско заведение в международен план", допълни ректорът.