Хиляди зрители изпълниха улиците на обикновено спокоен квартал на Хонконг, нетърпеливи да видят как танцът на огнения дракон се възражда отново след тригодишно отсъствие заради пандемията от Covid-19, предаде АФП, цитирана от БТА.

Дим и огън се завихряха във въздуха, излизайки от тялото на 67-метровия дракон, направено от хиляди ароматни пръчици. Драконът оживява благодарение на стотици доброволци, които го карат да се движи по улиците на квартал Тай Ханг в пъстър парад.

Снимка: iStock by Getty Images

"Много съм нетърпелив, както и всички останали", каза Чун Леунг, член на комитета за танца на огнения дракон.

Леунг, който участва в ритуала от две десетилетия, разказва, че организаторите са започнали да се подготвят през март, малко след като Хонконг премахна всички ограничения, свързани с коронавируса.

"Главата тежи най-малко 40 килограма след поставянето на тамяна. Ключът към доброто представяне е да имаш много сила", допълва той.

Ритуалът съвпада с фестивала "Средата на есента", който се празнува всяка година от милиони хора в Азия. Голяма част от китайската диаспора се събира на тази дата, за да вечеря със семействата си, да запали фенери и да яде традиционни китайски "лунни" сладкиши.

Според легендата танцът възниква през 1880 г., за да прогони чумата от Тай Ханг, който по това време е село. Традицията прекъсва само през трите години, когато Хонгконг е под японска окупация по време на Втората световна война и по време на пандемията.

"Това е жива хонконгска традиция", разказва Кели Лиу, която тази година за първи път присъства на танца.

Участници в парада споделят, че се надяват да съберат малко тамян от дракона, смятан за добра поличба. Ритуалът е признат за нематериално културно наследство от Китай и Хонконг съответно през 2011 г. и 2017 г. През 2022 г. в Тай Ханг е открит специален музей.

Снимка: iStock by Getty Images