Нов начин за качване на Акропола - най-посещаваният обект в страната, въвежда Гърция от 4 септември. Така туристите ще бъдат разпределени в конкретни часови зони, а дневният им брой ще бъде ограничен.

Целта е да се намалят големите опашки от туристи, които в пикови моменти и при големи горещини чакат с часове, за да се изкачат на хълма, пояснява БНР.

От септември пилотно дневните посещения на Акропола в Атина ще бъдат ограничени до 20 000 души, а посетителите ще бъдат разпределяни по часове в рамките на 12-часовото работно време.

От 8:00 до 9:00 часа на Акропола ще могат да се изкачат 3000 посетители. През втория час - от 9:00 до 10:00 часа, посетителите стават 2000 и т.н.

Мярката има за цел да защити древните храмове на хълма и да "подобри преживяването на посетителите", обясниха от гръцкото министерство на културата.

Схемата за ограничаването на посетителите и разпределянето им в часови зони ще започне да действа от първи април догодина и за всички останали археологически обекти в Гърция, които продават електронни билети.

По отношение на продажбата на билети от измамници, които обещават услугата "прескачане на опашката" за Акропола, гръцкият министър на културата Лина Мендони посочи пред атинско радио, че това е измама. Тя отбеляза също така, че в баркода на някои билети е била открита фалшификация, което е накарало властите да предприемат необходимите законови действия.

По данни на гръцката статистика през миналата година Акрополът е бил посетен от над три милиона души - почти двойно повече от пандемичната 2021 година.

Гърция разчита на туризма, за да даде тласък на икономиката си след продължилата близо десетилетие дългова криза. Сега броят на туристите, посещаващи Гърция, се покачва до нива съперничещи на тези отпреди Covid пандемията, тъй като в света се наблюдава съживяване на туристическия бранш и на желанието на хората да пътуват.