Химик, водолаз и режисьор ще обикалят света с яхта. Екипажът с обща възраст 210 години ще показва най-красивото от България

Околосветско плаване с ветроходна яхта, наречено "Мисия България около света", ще популяризира страната ни в чужбина с нейната история, култура и природа. Това каза капитанът на предстоящото плаване Дачо Дачев, който три пъти е прекосявал Атлантическия океан съвсем сам, предаде БТА.

В екипажа на яхтата влизат още 68-годишният сценарист, режисьор и каскадьор Павел Дойчев и 70-годишният подводен оператор, каскадьор и водолаз Гаврил Гюров.

По план плаването трябва да се извърши с яхта 12-15 метра, като идеята е тя да бъде използвана само за пътешествието, след което ще бъде върната на собственика й.В нея ще бъде разположена апаратура, с която ще се осъществява постоянна видео- и радиовръзка с кореспондентите в България.

Екипажът планира да потегли на околосветското плаване на 15 септември, което по предварителни изчисления ще продължи между година и година и половина, посочи 72-годишният ръководител на мисията.

Пътешествениците имат набелязани 17 пристанища, където ще акостират, като сред тях са САЩ, Аржентина, Мексико, Хондурас, Гватемала, Нова Зеландия, Австралия, Китай, Виетнам и Шри Ланка, отбеляза Павел Дойчев.

По думите му идеята за околосветското пътуване възникнала като контрапункт на негативните новини, които всеки ден заливат страната ни. "С мисията си искаме да вдъхнем надежда у хората, че има и добри новини и да ги накараме да повярват в себе си и в мечтите си", каза Дойчев.

При всяко спиране екипажът ще запознава местните хора и туристите с българската култура, фолклор, история, изкуство и природа, като това ще се осъществява чрез видео, аудио и печатни материали.

Според Дойчев най-добрата реклама на една държава е тази "очи в очи", на чаша местна напитка и сладки приказки. За целта той се е заредил с "ракия за начинаещи" от 25 градуса, снимки на Странджанския край, където живее от години, видеоматериали за българските съкровища, жълъди и коренчета от прочутата българска роза.

Любопитен факт е, че тримата пътешественици от години водят отшелнически живот - капитанът Дачо Дачев се е установил в Царево, Павел Дойчев живее в бургаското село Фазаново, а Гаврил Гюров - Гицата от години се радва на покоя в ловешкото село Карпачево.

Тримата обаче решават да се върнат за малко "под светлините на прожекторите" в големия град, обединени от общата си мисия да направят нещо за страната си.

"Лесно е всеки да избяга, но така държавата няма да мръдне напред", обобщава Дойчев.

По предварителни изчисления за околосветското плаване ще са необходими 60-70 000 евро за една година, а с парите за яхтата сумата набъбва средно с още 200 000 евро, но авантюристите се надяват да съберат необходимите средства до 15 септември.

След завръщането си в България пътешествениците планират да създадат няколко центъра по ветроходство, където безплатно да се обучават деца.

Главен медиен партньор на околосветското пътешествие е Българската телеграфна агенция.