След края на пандемията от Covid-19 баварци се надяват на успешно издание на Октоберфест и хора стичащи се от цял свят. В събота кметът на Мюнхен Дитер Райтер откри официално най-емблематичния фестивал на любителите на бирата, след което подаде първата халба бира на премиера на Бавария Маркус Зьодер.

EPA/БГНЕС

Поради ограниченията, свързани с Covid-19, през 2020 и 2021 г. фестивалът бе отменен. Тазгодишният формат ще продължи с 2 дни по-дълго от обикновеното с надеждата да възвърне славата на празника на бирата отпреди пандемията и да бие посещаемостта от 5.7 милиона през 2022 г. Фестивалът ще приключи тържествено на 3-ти октомври, когато Германия празнува обединението си.

Снимка: iStock by Getty Images

Октоберфест е повече от бирфест

Това е вековна традиция, която съществува от далечната 1810 година. А епицентърът на събитието обикновено е парк Theresienwiese в Мюнхен, който оживява от хора, въртележки, народни носии и традиционни духови оркестри. Малки издания на Октоберфест се организират по цял свят.

На фестивала най-популярните пивоварни като Paulaner, Franziskaner, Augustiner, Lwenbr представят своите продукти в грамадни бирени шатри, най-големите от които побират до 10 000 души. Общият капацитет на седящи места достига до 120 000. За сигурността на този човекопоток са ангажирани 600 полицаи, 450 парамедици, 55 доктори и още 2000 души допълнителен персонал на повикване, които могат да бъдат потърсени при необходимост.

Лошата новина е, че въпреки че цените са регулирани, инфлацията дава отражение на цената на бирата тази година. Така литър бира струва между 12.60 и 14.90 евро, което е с около 6.1 % повече от миналогодишните цени. Въпреки това, прогнозите са, че през тези две седмици ще бъдат изпити над 6 милиона литра бира. А освен реките бира, които се изливат, посетителите могат да се радват на планини от месо, сред които са типичните баварски вурстчета и печени пилета. В крак с тенденциите от няколко години се предлага и избор на вегански блюда.

Снимка: iStock by Getty Images