Безоблачно небе, меко есенно време и удължаване на времетраенето на феста. Всичко това спомогна почти рекордните 7,2 милиона души да посетят тазгодишния Октоберфест в Мюнхен, обяви шефът на събитието Клеменс Баумгартнер, цитиран от ДПА, пише БТА.

За последен път 7 милиона души са посетили най-големия бирен фестивал в света през 1985 г. Броят им тази година се увеличи и благодарение на удължаването на събитието с два дни до общо 16.

Търговците на бира, бизнесмените и шоумените изразиха задоволството си от провеждането на фестивала като цяло.

Все пак тази година изпитата бира беше "едва" 6,5 милиона литра спрямо 7,3 милиона през 2019 г. Засега не е ясно дали това се дължи на високата цена или на увеличението на броя на "въздържателите".

Търсенето на набиращите все по-голяма популярност безалкохолни напитки нарасна с 50 на сто, като много хора наблягаха просто на водата. На много места тя дори буквално свърши.

Вторият постпандемичен Октоберфест премина мирно и беше посетен от много туристи от чужбина, като най-добре представени бяха французите, италианците и американците.

Сред ВИП-гостите личаха имената на Арнолд Шварценегер и капитана на английския национален отбор по футбол Хари Кейн, който отскоро играе за "Байерн".

Снимка: БТА