Опасност от зараза на брега на морето в Румъния. За това предупреждава в репортаж румънското издание Диджи24 и посочва причината - улични търговци в курортния град Текиргьол в окръг Констанца продават вече използвана лечебна кал, пише БТА.

Вместо да я извличат от езерото, те бутилират кал, която вече е употребявана от пациентите на близкия балнеосанаториум и я продават на хората на плажа на цени между 10 и 50 леи (4 и 20 лв.).

"Тук е зоната за изхвърляне на утайки и отпадъчни води от лечебната база на санаториума. Всеки може да дойде, за да си вземе използваната кал, но тя вече няма същите лечебни свойства", обяснява пред Диджи24 служител на санаториума.

Олга Сурду, лекар по лечебна медицина, възстановяване и балнеология предупреждава, че туристите рискуват инфекции или кожни алергии.

"Търговците вземат утайката от зоната за изхвърляне. Привидно има същия цвят, но си личи, че прясно събраната утайка е по-тъмна на цвят. Различна е и като миризма. Вместо да лекуват ставите си, тези, които използват калта на уличните търговци, могат да се разболеят", предупреждава Олга Сурду.