През последните няколко години няколко италиански градчета влязоха в световните новини с инициативите си да продават изоставени къщи за 1 евро, за да ги спасят от разпадане, а самите населени места - от обезлюдяване.

Много чужденци се сдобиха с къщи на Ботуша на нереално ниски цени срещу задължението да инвестират средства във възстановяването им.

Поредният град, който излезе с подобна оферта, е Лауренцана в южната италианска провинция Базиликата, съобщава Си Ен Ен.

За разлика от досегашните оферти, които изискват новите собственици да оставят депозит от 2000 до 5000 евро, който ще получат обратно, когато приключат с ремонтните дейности по новите си домове, в Лауренцана няма такова изискване.

"Понякога може да е трудно да се оправяш с регулациите, особено ако си чужденец. Ние искаме това приключение да е приятно, а не натоварващо," казва кметът на града Микеле Унгаро пред Си Ен Ен. "Разчитаме на думата и ангажираността на купувачите, но непрекъснато ще следим работния процес и статуса на реновирането," допълва той.

Допълнителен стимул за бъдещите собственици са сравнително ниските местни данъци и такси в Южна Италия, които ще направят придобиването на собственост в Лауренцана достъпно за повече хора.

Както и при другите оферти за домове по 1 евро, купувачът се ангажира да обнови къщата за определен срок. Ремонтните дейности трябва да започнат не по-късно от три месеца след придобиване на имота и трябва да приключат не повече от три години след това.

Самият град Лауренцана има население от около 2000 души, както и много старинни къщи (градът е основан преди около 800 години), като десет от тях в историческия център на града са за продан. Над градчето се извисяват руините на замък от 12-и век.